Paul Groot schittert tijdens Taalfestival Uithoorn 2019

Op dinsdag 10 september organiseerde het Taalhuis Uithoorn een Taalfestival in de bibliotheek Uithoorn. “Tijdens de Week van de Alfabetisering besteden we aandacht aan laaggeletterdheid, zoals dat landelijk in deze week overal gedaan wordt”, aldus projectcoördinator Claudia Prange.
“Meer dan 80 mensen hebben we kunnen trakteren op een ta(a)lrijke avond. Na de opening door wethouder Ria Zijlstra, was het de beurt aan dorpsdichter Marcel Harting, afkomstig uit Aalsmeer. Hij schreef ter plaatse, samen met zo’n 40 gasten, een prachtig gedicht. Dit zal worden afgedrukt en opgehangen in de bibliotheek. Daarbij presenteerde oud docent Nederlands van het Alkwin Kollege, Carel Nieber: “De Slimste Taalmens”. Een uitdagende taalquiz vonden de deelnemers. Frans de Bondt heeft de eer deze titel dit jaar te dragen! Na dit inspannende gedeelte was er tijd voor ontspanning: Zangdocent Ireen van Bijnen, begeleid door Anton Furnee op de piano, nodigde alle aanwezigen uit mee te zingen met een aantal bekende Nederlandse liedjes. Men zong uit volle borst mee en er mag gezegd worden dat Uithoorn beschikt over behoorlijk wat zangtalent. Daarna was het tijd voor het optreden van de bekende acteur Paul Groot, die we vooral kennen van Koefnoen”. “Ik vind het leuk om me soms in te zetten voor dit soort maatschappelijke projecten. Ik doe dat maar weinig want er staat weer een drukke theaterperiode voor de deur. Maar het verzoek van Taalhuis Uithoorn kwam binnen en ik vond dat wel erg leuk”, aldus Paul. Hij heeft het aanwezige publiek uitleg gegeven over de retoriek van Fawlty Towers, oftewel hoe wordt taal als communicatiemiddel ingezet in deze voortreffelijke Engelse komedie uit de jaren ‘70 met John Cleese. Het was een geweldig sluitstuk van de avond, waarin het allemaal draaide om taal.